Zoek

Katwijkse Reddingsbrigade (KRB)

SAR Katwijk wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB).
SAR Katwijk is het hoogtepunt van het jaar voor deze enthousiaste club vrijwilligers. De Katwijkse Reddingsbrigade is opgericht in 1923. De KRB verzorgt in opdracht van de gemeente Katwijk de strandbewaking langs de Katwijkse kust. De strandbewaking wordt georganiseerd vanaf twee strandposten, die permanent op het strand gevestigd zijn. 

 

In de drukke zomermaanden zijn de strandwachten dagelijks van 9.30 – 18.00 uur op het strand actief. Ook buiten het bewakingsseizoen komen de lifeguards, die te herkenen zijn aan de rood-gele kleding, regelmatig in actie.Het doel van de Katwijkse Reddingsbrigade is om verdrinkingsongevallen te voorkomen. De KRB doet dit door middel van goed opgeleide vrijwilligers en veel preventief werk te verrichten.

 

Zo verzorgt de KRB  diverse opleidingen in het zwembad en op het strand en worden er veel patrouilles verricht op strand en op zee met diverse voer- en vaartuigen. Daarnaast wordt er veel tijd besteed aan voorlichting. De brigade beschikt over informatiefolders, animaties, waarschuwingsvlaggen en maakt actief gebruik van Social Media om de strandbezoekers te waarschuwen voor gevaren. Ook SAR Katwijk speelt een belangrijke rol bij de voorlichting van strandbezoekers en toeristen. De KRB geeft dan een kijkje in de keuken van het reddingswerk en laat zien hoe er voorgelicht wordt en hoe snel en adequaat de strandwachten in actie komen wanneer er een noodgeval zich voordoet.

 

De Katwijkse Reddingsbrigade werkt nauw samen met buurtbrigades, de KNRM  en Reddingsbrigade Nederland , maar ook met collega-hulpverleningsinstanties zoals de Politie en de Ambulancedienst Hollands-Midden.

Kijk voor meer informatie op de website van de Katwijkse Reddingsbrigade.

Animaties

Gevaren van wind 

Gevaren van deze mui

Uitleg vlaggen, borden en polsbandjes

Het gevaar van de uitwatering 

Strandinfo App

Download de strandinfo app hier.

Zoeken