Zoek

Nieuws

Historische reddingsboot De Casparis weer even terug in Katwijk!

Zaterdag 1 juli is een bijzondere reddingsboot voor even terug in Katwijk: de Casparis. Deze houten motorstrandreddingsboot- was van 1980 tot en met 1994 gestationeerd in Katwijk en veel Katwijkers zullen zich de gang van de boot vanuit het oude boothuis aan de Rijnmond naar het strand nog herinneren. 

 

Katwijk kent een historie als vissersdorp, maar heeft ook een rijke historie op het gebied van het reddingswerk. KNRM station Katwijk is een van de oudste reddingsstations in Nederland. Sinds een jaar na de oprichting van de KNRM, in 1824, is er een reddingboot in Katwijk gestationeerd.  

 

De Casparis  begon haar ‘loopbaan’ van 1962 tot 1979 in Scheveningen en werd in 1980 in Katwijk gestationeerd als vervanger van de reddingsboot ‘Barend van Spreekens’. In 1995 werd de Casparis, als laatste houten strandreddingsboot, in Katwijk bedankt voor de bewezen diensten en opgevolgd door een nieuw type reddingboot, ‘de Antje’. 

 

De Casparis was niet alleen gestationeerd in Katwijk maar is er ook gebouwd op de werf van de gebroeders Taat. De bouw kostte destijds tachtigduizend gulden en werd bekostigd vanuit een nalatenschap van de familie Wolff. Een van de kinderen van het gezin Wolff mocht de boot een naam geven en zij koos daarvoor de meisjesnaam van haar moeder: Casparis.  

 

Anno 2023 is niet meer in te denken dat men ruim honderd jaar geleden met een roeiboot het water op ging om mensen te redden. Momenteel hebben de redders de beschikking over reddingboot ‘Edith Grondel’ van het type Valentijn, snelle motorboten en zelfs waterscooters.

 

Momenteel maakt de Casparis deel uit van de vereniging Oude Reddings Glorie. De Casparis zal zaterdag 1 juli vanuit Medemblik varend naar SAR Katwijk komen. Een tocht van enkele uren met een snelheid van ongeveer 7,5 knopen. De boot is voor het publiek varend te bewonderen. 

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zoeken

Volg ons op

Zoeken