Zoek

Nieuws

SAR Katwijk: 100-jarig jubileum Katwijkse Reddingsbrigade wordt groots gevierd

Het geluid van helikopters, reddingsboten van verschillend formaat op zee, een Boulevard gevuld met historische hulpverleningsvoertuigen en een uitgebreide static show: dat is SAR Katwijk! In 2023 een bijzondere editie. De Katwijkse Reddingsbrigade, organisator van het jaarlijks terugkerende hulpverleningsevenement, bestaat 100-jaar en dit laat de vereniging niet ongemerkt voorbijgaan.  
Tijdens SAR Katwijk wordt er extra groot uitgepakt om het publiek het jubileum mee te laten vieren. 
Samen met collega-hulpverleningsinstanties geven de strandwachten van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) het toegestroomde publiek een kijkje in de keuken van het reddingswerk.  
Het publiek maakt kennis met het reddingswerk in de breedste zin van het woord. Er is volop spektakel en daarnaast aandacht voor de historie en innovatie van het reddingswerk.

 

Vernieuwd evenemententerrein
Vanwege de jubileumeditie is het evenemententerrein groter dan andere jaren. Op de Zuid-Boulevard bevindt zich weer het vertrouwde helikopterplatform waar de nodige vliegbewegingen zullen plaatsvinden. Op het demonstratieterrein bij de Vuurtoren zal een groot ongeval in scène gezet worden. Nog nooit eerder heeft er een demonstratie van een helikoptercrash plaatsgevonden, op 1 juli kan u er getuige van zijn. Ook was de static show nog nooit eerder verspreid over zo’n uitgestrekt gebied, waarop diverse kraampjes en (historische) voer- en vaartuigen opgesteld zullen staan. De trouwe bezoekers weten dat er jaarlijks ook op het strand diverse demonstraties gegeven worden. Dit jaar is het demonstratieterrein op het strand te vinden ter hoogte van het Evenementenplein.  

 

Vernieuwde programma-onderdelen
Wil u geen enkele demonstratie van SAR Katwijk missen? Dat kan! Alle demonstraties zullen 1 juli twee keer plaatsvinden. De organisatie zet dit jaar in op grote multidisciplinaire demonstraties, waarbij verschillende deelnemers met elkaar samenwerken om de hulpverlening tot een goed einde te brengen. Mis op de Boulevard de helikoptercrash niet! Op strand en op zee keren vertrouwde programmaonderdelen, zoals een vermissing in zee en een drugssmokkel, terug in een nieuw jasje.
‘Kom kijken’ is nieuw in het programma van SAR Katwijk. Diverse varende eenheden en voertuigen van onder andere de KRB en KNRM zullen van dichtbij voor jong en oud te bekijken zijn. 

 

Deelnemers
Veel vaste deelnemers van SAR Katwijk keren ieder jaar terug naar één van de grootste hulpverleningsevenementen die Nederland kent. Ook in 2023 is dit het geval. Lego Incidenten City zal 1 juli voor het eerst een bezoek brengen aan SAR Katwijk. Met honderden legosteentjes is een kleine rampenstad nagebouwd, indrukwekkend vakmanschap. De incidenten in de ‘rampenstad’ zijn niet verzonnen, maar gebaseerd op rampen die in Nederland hebben plaatsgevonden.
Na enkele jaren afwezigheid zal de Politie weer op het water aanwezig zijn met het patrouillevaartuig de P42. Dat is niet alles, de Luchtvaartpolitie is ook van de partij met de EC135.
De historische reddingboot de Casparis keert ook weer even terug naar Katwijk. De Casparis is gebouwd en ook lange tijd gestationeerd geweest in Katwijk.
De helikopters van de Politie, Noordzee helikopters Vlaanderen en de gloednieuwe SAR helikopter van Bristow Group zullen het luchtruim trotseren. Ook het gloednieuwe patrouillevoertuig van de Kustwacht, Dash8, zal rond het middaguur een flyby maken.

 

Reddingsbrigade Nederland lanceert ook dit jaar weer rond het middaguur de landelijke polsbandjes campagne samen met Marshall en Rubble van PAW Patrol. Het tweetal heeft vorig jaar heel veel kinderen blij gemaakt met een high five of een glimlach op de foto. Rinus Redder van de KRNM en Zeeg de Zeehond, de nieuwste mascotte van de KRB, vieren ook het 100-jarig jubileum mee. Zeeg de Zeehond zal om 13.00 uur zijn dansmoves showen en de kinderen enthousiast maken om ook bij de KRB te komen zwemmen. 

 

Kom langs en vier ons feestje mee!
SAR Katwijk biedt een bomvol programma met vertier voor jong en oud. Kom ook tussen 10.00 en 16.00 uur naar de Boulevard in Katwijk ter hoogte van de Vuurtoren! Kijk voor het programma en het deelnemersveld op www.sarkatwijk.nl of op onze Social Media kanalen. Vanwege SAR Katwijk is er ook verkeershinder en zal het verkeer omgeleid worden.  

 

Bij een feestje hoort ook een gebakje. Bakkerij Den Dulk heeft voor de Katwijkse Reddingsbrigade een jubileumgebakje in stijl ontworpen. Maak een bezoek aan SAR Katwijk compleet met een reddingsboei van de bakker tussendoor of na afloop. 

 

Bedankt!
De organisatie van SAR Katwijk wil graag alvast alle sponsors en deelnemers bedanken die SAR Katwijk een warm hart toedragen. We hopen u allen te zien op zaterdag 1 juli om het jubileumfeest mee te vieren!   

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zoeken

Volg ons op

Zoeken