Zoek

Nieuws

ZONOVERGOTEN SAR KATWIJK 2018 TREKT VEEL PUBLIEK

Jaarlijks organiseert de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) het spectaculaire reddingevenement SAR Katwijk. In samenwerking met collega-hulpverleningsinstanties krijgt het toegestroomde publiek een kijkje in de keuken van het reddingswerk. Het weer was zaterdag 14 juli uitmuntend met een heerlijk zonnetje en een dun briesje vanuit zee. Ideale omstandigheden voor alle vrijwilligers en het toegestroomde publiek.

SAR Katwijk belooft gegarandeerd spektakel op land, ter zee en in de lucht. Zowel op de Boulevard als op het strand was er de hele dag door volop bedrijvigheid voor jong en oud.

Op zee gaf de KRB samen met de reddingboten ‘Edith Grondel’, ‘Kitty Roosmale Nepveu’ en ‘Paul Johannes’  van de KNRM diverse vaardemonstraties. De gele dauphin helikopter van Noordzee Helikopers Vlaanderen (NHV) ontbrak ook dit jaar niet in het programma. Ondanks dat de heli tussendoor even weg ging voor een ‘echte’ inzet, werden er door de crew van de helikopter slachtoffers gehoist en weer op strand afgezet. De politiehonden van PHDC lieten zien hoe goed zij getraind zijn om verdachte personen aan te houden.

Het reddingwerk heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Momenteel is de snelle en zeer behendige waterscooter niet meer weg te denken uit het reddingswerk. Een enorm contrast met de motorstrandreddingboten ‘Kurt Carlsen’ en ‘De Casparis’ die een kleine twee decennia terug het reddingswerk voor hun rekening namen in Noordwijk en Katwijk. De Casparis was na lange tijd weer terug van weggeweest en trok veel bekijks. Met de Johanna Louisa is de komst van de historische reddingsboten compleet. In het middagprogramma werd een brand aan boord van deze oude reddingboot gesimuleerd.

Om verdrinkingsongevallen te voorkomen, wordt er (inter)nationaal ook ingezet op innovatie. Reddingsbrigade Nederland liet zien hoe zij met de van afstandbestuurbare reddingsboei ‘Emily’ een slachtoffer naar de kant  varen.

Op de Boulevard werden door de politie, ambulance en brandweer diverse demo’s verzorgd. Zo werd er een patiënt uit een huis getakeld, werden er auto’s opengeknipt, slachtoffers gestabiliseerd en gingen relschoppers met elkaar op de vuist. De waterwerper van de politie was nodig om de ruziënde jongeren uit elkaar te drijven. Dit enorme rijdende gevaarte verraste het publiek met diverse ‘waterfonteinen’, die op de zonnige dag ook voor een welkome verkoeling zorgde.

Naast vele demonstraties was er ook een uitgebreide static show waarop veel vertier was. Diverse organisaties hadden daar hun materieel uitgestald voor het toegestroomde publiek. Naast dat er veel bekijks was, werd er ook veel voorlichting gegeven over veiligheid in de breedste zin van het woord.

De organisatie van SAR Katwijk wil alle deelnemers en sponsors bedanken voor hun inzet tijdens het evemenent. SAR Katwijk is een jaarlijks terugkerend evenement, dus wij zien u graag terug op zaterdag 6juli 2019!

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zoeken

Volg ons op

Zoeken