Zoek

Nieuws

100-jaar Katwijkse Reddingsbrigade kent lange historie aan reddingsdemonstraties 

     

Op zaterdag 1 juli viert de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) groots haar 100-jarig bestaan tijdens SAR Katwijk. Katwijk kent een lange historie van reddingdemonstraties op het strand en in zee. In 1928, vijf jaar na de oprichting van de KRB, werden deze al in de zomer georganiseerd. Jarenlang stond het grote hulpverleningsevenementen bekend als ‘de Reddingsdemonstratie’, voordat het evenement de internationale naam SAR Katwijk kreeg. SAR Katwijk is uitgegroeid tot één van de grootste hulpverleningsevenementen die ons land kent. Het doel is hetzelfde gebleven, namelijk mensen informeren over de gevaren van de zee en kennis laten maken met het reddingswerk. 

Op 14 augustus 1928 vond op het strand in Katwijk de eerste reddingsdemonstratie plaats. Niet door de strandwachten van de KRB, maar van de Noordwijkse en Haagse Reddingsbrigade. Tot de jaren vijftig werden tijdens de demonstratie vooral de reddings- en bevrijdingsgrepen gedemonstreerd waarbij een beroep werd gedaan op mankracht. Uit deze tijd stammen ook de eerste reddingen met een vlet, een houten roeisloep. De KRB had één roeiboot, geschonken door de toenmalige koningin van Nederland, Wilhelmina. Daarnaast werd de EHBO en het zwemmend redden gedemonstreerd op die middag.  

 

In 1951 deed voor het eerst een marinevliegtuig mee aan de demonstratie. De Sea-otter landde op zee ver uit de kust om een drenkeling op te pikken. Al snel werd de marine een trouwe deelnemer van SAR Katwijk. Tijdens de demonstraties werden ook roeiwedstrijden 

gehouden tussen de KRB en de Marine. In Katwijk was sinds 1939 het Marinevliegkamp Valkenburg gestationeerd. Vanaf 1955 was de Koninklijke Marine een trouwe deelnemer van SAR Katwijk. Zij demonstreerden hun SAR activiteiten met een vliegtuig en één en soms twee helikopters. In 2006 werd het vliegkamp gesloten. Sinds die tijd wordt de Zuid-Boulevard tijdens SAR-Katwijk omgedoopt tot een professionele landingsplaats voor meerdere nationale en internationale helikopters. Voor de herinrichting van de Boulevard werd ook het plein bij de Zwaan en de Oude kerk gebruikt als landingsspot. Een Belgische en Duitse Seaking, lynx van de Marine, de AB412 (Tweety) van de Koninklijke Luchtmacht, de Belgische Alouette, de ANWB-traumahelikopter, de gele Dauphin van Noordzee Helikopters Vlaanderen, N90 van de Luchtmacht en de AW189 van Bristow Helikopters zijn inmiddels op de unieke landingsplaats op de Zuid-Boulevard geland. De lantaarnpalen op de Zuid-Boulevard zijn zo ontworpen dat deze verwijderd kunnen worden voor het vliegend geweld.  

 

In de jaren zestig zijn diverse keren parachutisten van de commandotroepen geland op het strand. Vanaf grote hoogte sprongen zij uit een helikopter. De laatste sprong is door strengere wet- en regelgeving alweer even geleden. 

 

De KRB werkt nauw samen met de KNRM. De KNRM is daarom ook al langere tijd een vast gezicht tijdens de demonstraties. De vaartuigen van de KNRM hebben een enorme revolutie doorgemaakt. Men ging jarenlang het water in met de houten motorstrandreddingboot de Casparis, voordat overgegaan werd op modernere vaartuigen zoals de Antje, de Redder en de huidige reddingboot de Edith Grondel.  

 

De Reddingdemonstratie duurde tot het 60-jarig bestaan van de KRB een hele middag. SAR Katwijk groeit mee. Zo is nu, 100 jaar na de oprichting van de KRB, SAR Katwijk uitgegroeid tot een groots dagvullend programma
Langere tijd werd de reddingsdemonstratie gehouden op de eerste zaterdag van augustus, nu vindt het toonaangevende evenement al enige tijd plaats op de eerste zaterdag van juli, zodat het publiek eerder en veelal voor de start van de zomervakantie al geïnformeerd wordt over de gevaren van de zee.

De vooruitgang en de professionalisering van de hulpverlening stond niet stil. De lifeguards van de KRB maken inmiddels gebruik van reddingswaterscooters om mensen uit het water te halen. Maar ook hebben we al demonstraties met reddingsdrones en met van afstandbestuurbare reddingsboeien voorbij zien komen in het programma. Het doel waarvoor de Katwijkse Reddingsbrigade in 1923 is opgericht, namelijk het voorkomen van verdrinkingsongevallen, daar wordt ook tijdens de editie van 2023 weer bij stil gestaan.  

 

Naast grote organisaties, is SAR Katwijk ook bezocht door grote namen. Tijdens het veertigjarig jubileum was Prins Bernhard aanwezig op de reddingdemonstratie. 4 jaar later werd de KRB bezocht door Prins Claus. De prins bezocht niet alleen de demonstratie, hij heeft ook meegevaren in de (toen) snelste boot van de KRB, de Pearly Miss.  Prins Pieter-Christiaan bezocht na de eeuwwisseling het evenement toen er een demonstratie met een reddingsdrone plaatsvond.  

 

In 2020 en 2021 kon SAR Katwijk noodgedwongen niet doorgaan, omdat vanwege het Coronavirus geen grote evenementen mochten plaatsvinden. Beide jaren werden de voorbereidingen vroegtijdig gestaakt. Voor het eerst in de geschiedenis vond er in 2021 een digitale editie van SAR Katwijk plaats. Een fraaie mix van interviews, beeldmateriaal en interactie met het publiek thuis maakt deze uitzending eentje om niet te missen. Dit vanuit een unieke setting in de studio van RTV Katwijk. Gelukkig kon SAR Katwijk in 2022 weer als vanouds live op het strand en de Boulevard gehouden worden.  

Het jubileumprogramma van de KRB kent voor SAR Katwijk 2023 weer een indrukwekkende lijst aan deelnemers. Een dag waarop heel veel hulpverleners van de KRB en andere organisaties hun materieel en hun werk demonstreren aan een groot publiek. Honderden beroeps- en vrijwillige hulpverleners nemen deel aan het spektakel en zorgen ervoor dat het publiek in Katwijk een stukje van het SAR werk van dichtbij kunnen meebeleven. Zaterdag 1 juli tussen 10.00 en 16.00 uur wordt het 100-jarig bestaan van de Katwijkse Reddingsbrigade grootst gevierd tijdens SAR Katwijk. 

 

 

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zoeken

Volg ons op

Zoeken